پروژه آیوتا در اواخر سال 2015 توسط سرگئی ایوانچگلو (Sergey Ivancheglo) ، دیوید سونستبو (David Sonstebo) سرگوئی پوپوف (Serguei Popov) ، و دومینیک شینر(Dominik Schiener) راه اندازی شد. ارز دیجیتال آیوتا توسط بنیاد آیوتا که در آلمان واقع شده است مدیریت می شود.
آیوتا (IOTA) چیست؟
آیوتا یک فناوری جدید در حوزه کریپتو کارنسی بهحساب میآید. هدف از عرضه آیوتا نیز ایجاد یک سیستم پرداخت است که تراکنش هایی سریعتر با کارمزد صفر درصد ، ایمن تر،و مقیاس پذیرتر انجام شود. اما قابلیت های آیوتا به تبادلات مالی محدود نمی شود. پروژه آیوتا(IOTA) یک دفتر توزیع شده است ، اولین شبکه توزیعشده مناسب برای اینترنت اشیاء نیز بهحساب میآید یعنی مبادله داده و ارزش میان انسانها و ماشینها امکانپذیر میشود. آیوتا امکان جابجایی داده ها از یک دستگاه به دستگاه دیگر (اینترنت اشیاء) را نیز فراهم می کند، همچنین آیوتا مشکلات مقیاس پذیری مربوط به بیت کوین مانند تأخیر در شبکه ناشی از تراکم بلوک را حل کرده است. آیوتا از بلاکچین استفاده نمی کند، بلکه بجای آن ازپلتفرمی جدیدی به نام تنگل (Tangle) که از مفهوم ریاضی به نام گراف های غیرچرخه ای هدایت شده (Directed Acyclic Graphs )مخفف(DAG) استفاده می کند. پلتفرم تَنگِل شامل شبکه ای از گره هاست که قرارگیری آنها به صورت متوالی نیست، یعنی هر گره می تواند به چند گره دیگر وصل شود، اما این اتصال فقط در یک جهت انجام می گیرد و برگشتی وجود ندارد.در بلاکچین استاندارد نیز یک شبکه DAG به صورت یک مجموعه پیوندی پی در پی است، اما شبکه تَنگِل یک سیستم موازی است که در آن می توان معاملات را نه به صورت پی در پی ، بلکه بطور همزمان پردازش کرد.هرچه سیستم های بیشتری به شبکه وصل می شوند، تَنگِل در پردازش تراکنش ها ایمن تر و کارامدتر عمل می کند.این شبکه توزیعشده، معاملات و مبادلات انجامشده را بهصورت غیرقابل تغییری ثبت میکند. بهاینترتیب، تمام اطلاعات این شبکه کاملاً قابلاعتماد، غیرقابل پاک شدن و غیرقابل دستکاری هستند.جالب اینجاست که فناوری تنگل از ماینرها استفاده نمی کند.
به طور مثال، در فرایند تراکنش های بیت کوین، هنگامی که معاملات تأیید می شوند، ماینرهایی که قدرت محاسباتی بیشتری دارند، چه دستگاههای ماینر و چه استخراج ابری بیت کوین، بیت کوین بیشتری پاداش می گیرند. در واقع این ماینرها درگیر در معامله نیستند و فقط معاملات سایر افراد را تأیید می کنند. این مکانیسم اجماع خاص Proof-of-Work (PoW) نامیده می شود. مشکل ایجاست که با گذشت زمان، فرایند تأیید معامله ها زمانبرتر و گرانتر می شود و نیاز به افزایش قدرت پردازنده ها و میزان مصرف برق می باشد. این بدان معناست که شبکه بلاک چین تنها قادر است حداکثر 7 معامله در ثانیه را تأیید کند.
اما در این شبکه، این فرایند متفاوت است، زیرا هرکسی که می خواهد از شبکه برای انجام تراکنش مالی استفاده کند باید با تأیید معاملات سایر افراد در شبکه آیوتا مشارکت کند یعنی برای مورد تایید بودن تراکنشها، هر نود در تنگل DAG باید دو تراکنش قبلی در نودی دیگر را تایید کند. در تنگل، کیف پول هر کاربر در هنگام انجام تراکنش جدید، بهصورت اتوماتیک و همزمان دو تراکنش قبلی انجامشده در شبکه را تأیید میکند. بهاینترتیب به ازای انجام هر تراکنش در شبکه دو تراکنش تأیید میشود. سرعت انجام این کار بسیار بالاست و دیگر کارمزدی وجود ندارد.
به عبارت دیگر می توان این گونه بیان کرد ،هر کاربری که در این شبکه تراکنشی انجام می دهد باید با تایید اعتبار دو تراکنش دیگر یک تست مختصر اثبات کار (proof-of-work) را با موفقیت پشت سر بگذارد.
دو تراکنشی که برای تایید انتخاب می شوند اصطلاحا tip (نکته) نامیده می شوند. هرچه یک تراکنش به تعداد دفعات بیشتری تایید شده باشد، از لحاظ اعتماد وزن بیشتری دارد.
هر تراکنش پس از تایید برای کل شبکه پخش می شود و یک تراکنش تأیید نشده دیگر می تواند این تراکنش تازه تأیید شده را به عنوان یکی از نکات برای تأیید خود انتخاب کند
این روش کار چند مزیت دارد :
1.زمان، حافظه و انرژی لازم برای تایید تراکنش ها کاهش می یابد
2.استخراج کنندگان از فرایند اعتبارسنجی تراکنش ها حذف می شوند، که این خود در افزایش سرعت معاملات موثر است
3. انجام همین تست اثبات کار مختصر با تایید دو تراکنش دیگر، تنها هزینه ای است که کاربر در ازای هر تراکنش می پردازد، بنابراین آیوتا عملا هزینه تراکنش ندارد.
4. رشد و سرعت شبکه به موازات افزایش تعداد کاربران افزایش می یابد
5. ارز آیوتا در طیفی وسیع از دستگاه های مختلف با سطوح مختلف مصرف انرژی قابل استفاده می شود.
ارز دیجیتال آیوتا چیست؟
بنیادگذاران آیوتا قبل از عرضه رسمی ارز دیجیتال خود، از طریق پیشنهاد اولیه سکه (Initial Coin Offering) سرمایه ای بیش از 3000 بیت کوین که در آن زمان معادل 434000 دلار ارزش داشت بدست آورد. از آن زمان تاکنون ارزش بازار آیوتا به بیش از 14 میلیارد دلار رسیده است .کوچکترین واحد جدا نشدنی این ارز، آیوتا(IOTA )نام دارد. در حال حاضر تعداد ثابت 2،779،530،283،277،761 آیوتا وجود دارد که همگی قبلا تولید شده اند و بیش از این قابل استخراج نیست. در تبادلات ارز دیجیتال از واحد MegaIOTA یا مخفف آن MIOTA استفاده می شود. مگا در زبان یونانی به معنای 10به توان 6 است. بهاینترتیب مگاآیوتا به معنای یکمیلیون واحد آیوتا خواهد بود. برای سادهتر شدن نمایش قیمت آیوتا، آن را با حروف اختصاری MIOTA یا Mi نشان میدهند.
مزایای ارز دیجیتال آیوتا چیست؟
تراکنش های رایگان
مقیاس پذیری نامحدود
توانایی پردازش همه انواع داده ها، نه فقط تراکنش های مالی
امید به دستیابی به تراکنش های فوری
بی نیاز از استخراج، مشارکت همگانی
مقاومت در برابر حملات کوانتومی
معایب ارز دیجیتال آیوتا چیست؟
آیوتا هنوز فرآورده کامل و نهایی نیست
مشخص نیست چه زمانی پروژه کامل خواهد شد
در حال حاضر نیازمند یک هماهنگ کننده متمرکز است
مشکلات و نقایص تکنیکی زیادی را تجربه کرده است
بسیاری از جمله (MIT ) معتقدند که آیوتا مشکلات جدی امنیتی دارد
کیف پول آیوتا
کیف پول رسمی آیوتا، Trinity نام دارد. ترینیتی تنها کیف پول امن و تأیید از نظر آیوتا است. کیف پول Trinity متناسب با نیاز کاربران طراحیشده و قابلیت نصب در انواع سیستمعاملهای ویندوز، مک، لینوکس، iOS و اندروید را دارد.امنیت تضمینشده به استفاده از سیدهای امن رمزگذاری شده، بهروزرسانی خودکار داراییها و معاملات انجامشده، مدیریت آسان داراییها، انتقال سریع داراییها و قابلیت رصد لحظهای بازار از مهمترین ویژگیهای این کیف پول است. شما میتوانید این کیف پول را بهصورت رایگان از www.trinity.iota.org دریافت کنید.
در نتیجه:
اینترنت اشیاء (Internet of Things, IoT) شامل میلیاردها ماشین متصل به اینترنت است که با هم تبادل داده انجام می دهند.با ابداع شبکه اشتراک داده ها، اینترنت اشیاء ارتباطاتی کارآمدتر در بسیاری از جنبه های زندگی ما ایجاد خواهد کرد، از جمله حمل و نقل ، انرژی ، تولید ، زیرساخت های شهری ، شناسایی و مراقبت های بهداشتی.مؤسسه جهانی مک کینزی(McKinsey) گزارش می دهد که اینترنت اشیاء تا سال 2025 بین 4 تا 11 تریلیون دلار در اقتصاد جهانی تأثیر خواهد داشت.اینترنت اشیاء بی تردید انقلابی در دنیای فن آوری خواهد بود که زندگی انسانها را دگرگون خواهد کرد. چالش اصلی برای ایجاد اینترنت اشیاء، نه تولید دستگاه های هوشمند، بلکه ایجاد ارتباط کارآمد بین دستگاه ها است، و پلتفرم آیوتا همان پلی است که امکان چنین ارتباطی را فراهم کرده است.برای بهره مندی هرچه بیشتر از اینترنت اشیاء، باید شبکه ای از میلیاردها سیستم سایبر فیزیکی (cyber-physical) فراهم کنیم، که البته بتواند اعتماد ما را هم کسب کند.انسان امروزه کاملا به اینترنت وابسته است؛ نمی توان تصور کرد که اگر یک روز یا حتی یک ساعت اینترنت قطع شود چه وضعیتی به وجود خواهد آمد.کارایی کامل سیستم اجتماعی اقتصادی ما نیازمند اتصال 24 ساعته اینترنت است. اینترنت کارآمدترین رسانه ای است که تاکنون داشته ایم، اما نمی توانیم تنها به آن اکتفا کنیم.پیامدهای وابستگی به یک کانال واحد می تواند فاجعه بار باشد. برای حل این مشکل آیوتا پروتكلی را تهیه كرده است كه براساس آن دستگاه ها می توانند از طریق کانال های دیگر مانند بلوتوث، موج Z (Z-wave) ، زیگبی (ZigBee) یا لورا (LoRa) با هم ارتباط برقرار كنند. شاید آینده ارتباطات فراتر از اینترنت باشد