شناخت کلاهبرداران و معیارهای ارزیابیICO
امروزه توسعهدهندگان و ایدهپردازان هزینهی گسترش پروژه های خود را با کمک شیوه ای به نام عرضه اولیه سکه (ICO) آماده میکنند تا از سرتاسر دنیا توجه سرمایهگذاران بسیاری را جلب کنند. ابتدا به توضیح مختصری در مورد مفهوم ICO میپردازیم.
عرضه اولیه سکه یا آیسیاو (ICO)، شیوهای برای تامین سرمایه و شانسی برای سرمایهگذاری است که در آن ارزهای دیجیتال یک پروژه، قبل از راهانداختن پروژه به فروش میرسند و هر کسی میتواند با خرید ارزها در آن سرمایهگذاری نماید.
البته مسئله نگران کننده در مورد کلاهبرداریها و حضور افراد سودجو است هرچند رویای سودآوری چند هزار برابری، هر سرمایهگذاری را وسوسه میکند. بیشتر ICOها با اهداف کلاهبرداری راهاندازی نشدهاند اما علل متعددی مانند عدم منابع مالی مناسب، مناسب نبودن طرح پیشنهاد شده و نقص در بازاریابی موجب توقف آنها شده.
ضرر خیلی زیادی را به فعالان این عرصه وارد میسازد. این وضعیت موجب شده تا بعضی از دولتها به فکر قانونگذاری روی ICOها بیفتند و اقداماتی را در این راستا انجام دهند.
انتخاب طرحهای قوی و آیندهدار در بین هزاران طرحی که ارائه میشود یک مهارت است!
در مجموع میتوان گفت هرچه اطلاعات در خصوص ICO بیشتر باشد، عدد ریسک کمتر بوده و برعکس خواهد بود.
این عدد بر مبنای قوانینی مانند اعضای تیم ICO، مشاورین، طرح اولیه و گسترشدهندگان حساب میشود. همچنین مقدار مراجعه هرکسی به یک پروژه، اشاره در رسانههای خبری، موتورهای جستوجو و دیگر روندها در شبکههای اجتماعی یک معیار خوب برای حساب کردن مقدار مشارکت میتواند در نظر گرفته شود.
گزارشهای رتبهبندی ICO در سه قسمت مهم مطالعات مقدماتی، رتبهبندی سرمایهگذاری و رتبهبندی بعد از ICO تهیه میشود.
اطلاعات ICOشامل اطلاعات شفاف درمورد توزیع توکن، نوع و تعداد نهایی توکن، ارزش واقعی پروژه، شروط بازپرداخت و دسترسی به قراردادهای هوشمند است.
همچنین نحوه بررسی و حل مسائل، توضیح طرحهای پیشنهادی، راه حلهای رسیدن به بازار هدف با توجه به جایگاه و موارد قانونی، خدمات و کاربرد را تشریح میکند.
لازم به ذکر است کاربرو دامنه، امنیت وبسایت و حفاظت از حمله به دامنه بسیار مهم است و در رتبهبندی امنیت تبادلات تاثیرگذار است. در این بین مقدار سرمایه اشخاص بهعنوان دیگر فاکتورهای حائز اهمیت در شاخصهای مالی باید مورد بررسی قرار بگیرد.
طبق آخرین تحقیقات، حدود ۹۰ درصد از تمام ICOهایی که در سال ۲۰۱۷ معرفی شدهاند یا کلاهبرداری از آب درآمدهاند و یا پس از نتیجه نگرفتن رها شدهاند.
اگر مایلید درICO سرمایهگذاری کنید، ابتدا از خود بپرسید:
پس از مطالعه گزارش کامل طرح آیا این طرح حس خوبی به شما میدهد؟
محصول چه مشکلی را برای کاربران خود حل میکند؟ آیا از نظر بازار مالی قابل توجیه خواهد بود؟
همچنین مطمئن شوید که عرضهکننده می خواهد با گزارش کامل طرح یک شرکت شناختهشده عمل کند.
فراموش نکنید تحقیق و ارزیابی در سایتهای مناسب و رتبهبندی معتبر، وضعیت این شرکتها را که چه امتیازی به عرضهکننده دادهاند بسیار مهم است. اگر آن پروژه رتبه خوبی ندارد، احتمالا کلاهبرداری است. شما باید درجهبندی ریسک را مد نظر قرار دهید.
اگر یک پروژه عرضه توکن امنیتی داشته باشد بازهم به گزارشهای مربوطه باید توجه کنید. همچنین قوانین مربوط، موارد سرمایهگذاری، فنی و مالی نیز مد نظر قرار گیرند.
درکل این فرصت در ایران میتواند گستره تأمین منابع مالی را از منابع مالی داخلی به جامعه بسیار بزرگتری گسترش دهد. هر طرح و ایده ارائه شده در دورافتادهترین نقطه شهر، برای اجرا میتواند به تأمین منابع مالی از سراسر جهان بپردازد.
امروزه پاسخ رگولاتوریها در مقابل تهدیدهای ایجاد شده بهخاطر عرضهی سنتی ICO در سالهای گذشته، قطعا تغییراتی را در این اکوسیستم در پی داشت.
اما قانونگذاران تنها عاملان تاثیرگذار بر تحول در این سیستم نیستند. تنظیم مقررات بهصورت داخلی در جامعهی ارزهای رمزنگاری شده، بهصورت جدی روی شکلگیری آیندهی این توکنها اثر میگذارد. و درنهایت خود سیستم، توکنهای ناپایدار و غیرمفید را بهمرور حذف خواه کرده و تکاملی به سبک تکامل داروینی خواهد داشت.
درآینده ممکن است مدل امروزی ICO نابود شود. اما از یاد نبرید که بلاکچین همیشه به سوی تکامل خواهد بود و تغییرات انقلابی ندارد.
همچنین تا زمان وجود ارزهای غیر متمرکز، جذب سرمایهی غیرمتمرکز نیز ادامه خواهد داشت. در نهایت، ICO نیز مانند فناوری است که در پشت آن قرار دارد (بلاکچین). صرفنظر از شکل و روش اجرایی، این فناوری آمده تا آیندهی جهان را شکل دهد.