اقتصادی که الان امروز در موردش صحبت می کنیم تقریبا 13 درصد از حجم کل پول دنیا را به خودش درگیر کرده است .
شاید براتون سوال پیش بیاید که پشتوانه ارز دیجیتال چیست؟
نکته مهم این هست که پشتوانه پول های رایج دنیا چی هست؟پس یک نگاه کوتاه به تاریخ بندازیم
جنگ جهانی دوم که در سال تقریبا 1920 تا 1940میلادی بود؛ باعث رکود اقتصادی ونوسانات بسیار شدیدی در دنیا صورت گرفت.بنابراین در اواخر جنگ جهانی دوم 700 نماینده از 44 کشور دنیا گرد هم جمع شدنددر محلی به نام (برتون وودز)توافق نامه ایی امضا کردند . خلاصه توافق نامه به این صورت بود به جای طلا ؛دلار ذخیره شودوامریکا به میزان دلار های صادر شده در خزانه ی خود طلا ذخیره کند.از این رو دلار تنها ضامن پول بین المللی بدل شد.
اما عمر نظام پولی برتون وودز 30 سال طول نکشید .اواخر سال 1960 میلادی یک سری مشکلات به وجود آمد یکی از مشکلاتی که خیلی مهم بود فشار آوردن فرانسه برای دریافت طلا در قبال دلار ها؛این امر باعث شده بود که ذخایر طلایی امریکا رو به اتمام برود
سرانجام در 15 اکتبر 1971 میلادی ریچارد نیکسون رئیس جمهور وقف امریکا توافق نامه برتون وودز را لغو کرد و به صورت غیر رسمی پایان عصر استاندارد طلا را اعلام کرد .
بعد از خروج رئیس جمهور آمریکا از این توافق نامه هر کشوری پول خودش را به عنوان پشتوانه وبراساس ارزش اقتصادی و قدرت آن کشور اعلام شد.
در نتیجه پشتوانه پول های فیات هیچ چیز نیست فقط تقاضای مردمی این ارزها را با ارزش کرده است
با ورود ارزهای دیجیتال باعث یک تحولی در نظام پولی صورت میگیردو قطعا پایه های پولی دنیا را تا چند سال اینده تغییر خواهد داد همان طور که طلا جایش را به دلار داد و در اینده به دلیل امکانتی که ارزهای دیجیتال در اختیار مردم می گذارند و عدم تقلب در آنها و با گرفتن قدرت از کشورها و دادن قدرت به مردم می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد .
قبل از ورود به حوزه ارزهای دیجیتال باید کاملا بلاک چین را بشناسیم ؛به این دلیل که اگر ما بلاک چین را یک موبایل در نظر بگیرم ارزهای دیجیتال مثل یک اپلیکیشن در آن موبایل هست.ارزهای دیجیتال بخش کوچکی دراین حوزه ایفا می کنند.
یک نگاه جامع به بلاک چین بیندازیم؛
بلاک چین یک روش برای ثبت اطلاعات هست که به صورت کاملا غیر متمرکز م کاملا توضیح شده انجام می شود
فرض کنید که در یک سیستم بانکی می خواهیم یک تراکنش مالی را انجام دهیم ؛بانک واسط بین من وشماست اما در سیستم بلاک چین دیگر هیچ کسی واسط نیست
برای ثبت تراکنش های مالی یک سرور داریم(جایی که اطلاعات در آنجا ذخیره می شود)اگر تخلفی در این سرور ها صورت بگیرد انجام شدنی هست چون حاکمیت و مدیریت در دست دارنند اما در بلاک چین این حاکمیت وجود ندارد وقدرت در دست یک شخص یا یک ارگان نیست و قدر به صورت توزیع شده بین همه مردم قرار دارد
همه کاربرها به صورت توزیع شده و غیر متمرکز در سراسر جهان اطلاعات را به صورت یک سطح دارند و این امر باعث میشود که سیستم امن و شفاف و سرعت تراکنش ها بالا برود
سیستم به صورت همتا به همتا هست (p2p) مخفف peer 2 peer ؛یعنی شبکهای متشکل از رایانهها است که از طریق اینترنت به یکدیگر متصل هستند و ساختاری توزیعشده دارند و مفهومی است که برای سیستم ارزهای دیجیتال استفاده می شود.
از ایجاد یک شبکه برای جستوجوی موسیقی گرفته تا ظهور بیت کوین به عنوان پادشاه رمزارزها. اما به طور حتم آیندۀ این شبکهها بسیار روشنتر از امروز خواهد بود.
بعضی وقتها وقتی صحبت از بیت کوین می شود اکثریت فکر میکنند همان بلاک چین هست یا بلعکس ؛پس یک نگاه کوچکی به تاریخچه بیت کوین داشته باشیم
گفته میشود که در سال 2008 ، فردی به نام ساتوشی ناکاماتو، روی مفهومی به نام بیتکوین شروع به کار کرد البته تا به امروز مشخص نیست که یک شخص هست یا یک گروه یا یک مرد یا زن.
31 اکتبر سال 2008 ساعت 14:10 به وقت نیویورک چند صد نفر از اعضای یک انجمن اینترنتی که شامل متخصصان و دوستداران علم رمزنگاری؛ایمیلی از شخصی که خود را (ساتوشی ناکاموتو) می خواند دریافت می کنند؛متن نوشته شده به این صورت بود که (من در حال کار کردن روی یک سیستم پرداخت الکترونیکی بوده ام که کاملا همتا به همتا است و هیچ طرف سومی در آن دخالت ندارد)
و جزئیات بیشتر را در مقاله 9 صفحه ای (وایت پیپر)پیوند داده بود که در آن ایده بیت کوین با جزئیات بیشتری توضیح داده شده است.
افرادی که پیام ساتوشی ناکاموتو را دریافت کردند خود را ((سایفرپانک)) می نامند.نام جنبشی بود که تلاش برای علم رمزنگاری را به منظور امنیت و حریم خصوصی در اینترنت بین مردم و شرکت ها گسترش دهد.
افرادی که دعوت پنهانی ساتوشی را دریافت کردند؛ (آدام بک)؛(نیک زابو)؛(وی دای)؛(هال فینی)و (دیوید چام)اشاره کرد .
این افراد قبل از معرفی بیت کوین بارها تلاش کردند که با استفاده علم رمزنگاری سیستم همتا به همتا را ایجاد کنند اما با شکست مواجه شدند.
نهم نوامبر ۲۰۰۸پروژه بیتکوین روی سایت SourceForge.net ثبت شد. این سایت تمرکزش روی توسعه و توزیع نرمافزار Open Source است.و ۱۲ ژانویه ۲۰۰۹ اولین تراکنش ارز بیتکوین، در بلوک ۱۷۰، میان ساتوشی و هال فاینی، فعال و توسعهدهنده ارزهای رمزنگاری، با نوآوری های گوناگون خود مانند،(باز فرستنده ایمیل ناشناس )که به مردم اجازه میداد بدون مشخص شدن هویتشان ایمیل ارسال کنند،انجام شد یعنی برنامه بیت کوین نوشته شد.
۲۲ می ۲۰۱۰اولین تراکنش بیتکوینی که در دنیا اتفاق افتاد، در این سال و توسط برنامهنویس فلوریدایی، Laszlo Hanyecz انجام شد که برای یک پیتزا، پیشنهاد ۱۰ هزار بیتکوین داده بود. در آن زمان، این مقدار بیتکوین معادل ۲۵ دلار میشد.که تا به امروز هر سال آن روز را به عنوان روز پیتزا میشناسند.
در ماه جولای ۲۰۱۰قیمت بیت کوین طی 5 روز قیمتش 10 برابر شد و یک رشد شدید روی قیمت بیت کوین ایجاد شدو۱۷ جولای ۲۰۱۰ژد مککیلب، صرافی بیتکوین به نام MtGox را در ژاپن راهاندازی کرد.در این صرافی فقط خرید و فروش بیت کوین قابل انجام شدن بود.و۱۸ جولای ۲۰۱۰ شخصی به نام ArtForz با ایجاد OpenGL GPU، اولین بلوک بیتکوین خودش را تولید کرد.
۱۸ سپتامبر ۲۰۱۰ Bitcoin Pooled Mining که توسط استارتآپ Slush انجام میشد، روشی بود که به چندین کاربر این امکان را میداد تا بهصورت دستهجمعی بیتکوین استخراج کنند و در سودهایشان با یکدیگر شریک بودند، در این تاریخ اولین بلوک خودش را استخراج کرد.
در۸دسامبر ۲۰۱۰ اولین تراکنش موبایل به موبایل بیتکوین در این تاریخ اتفاق افتاد.
در فوریه ۲۰۱۱سایت آنلاینی به نام(جاده ابریشم) Silk Road، بازار سیاه و غیرقانونی تبادل بیتکوین برای دارو راهاندازی کرد و نام آن را Bay for Drugs گذاشت.این سایت طوری طراحی شده بود که معاملات مواد مخدر و کارهای غیر قانونی روی این سایت فقط با استفاده از بیت کوین انجام می شد؛چون بیت کوین قابل پیگیری نبود و این کار در رشد قیمت بیت کوین تاثیر گذار بود .
۲۸ ژانویه ۲۰۱۱ با ایجاد بلوک ۱۰۵۰۰۰، ۵.۲۵ میلیون بیتکوین تولید شد که معادل ۲۵ درصد از مجموع ۲۱ میلیون بیتکوین تولیدی در آن زمان بود.
۲۷ مارس ۲۰۱۱ نخستین صرافی بیتکوین در انگلستان به نام Britcoin راهاندازی شد.
در ۵ آوریل ۲۰۱۱(BitMarket.eu) افتتاح شد و نخستین بازار برای تبادل بیتکوین با واحدهای پولی فیات از نظیر، یورو و برخی دیگر از ارزها بود.ورشد قیمت بیت کوین چشمگیر بود هر یک عدد بیت کوین به 10 دلار رسید.
در ژانویه سال۲۰۱۲ اولین کیف پول بیت کوین در coinbase به وجود آمد
در ۲۴ آوریل سال ۲۰۱۲، سازمان FBI گزارشی با عنوان ارز مجازی بیتکوین منتشر شد و در آن گزارش عنوان کرد که چالشهای بسیاری برای جلوگیری از فعالیتهای غیرقانونی وجود دارد و همین موضوع باعث این نگرانی شد که روشهای پرداخت با بیتکوین میتواند بهراحتی در خریدوفروشهای غیرقانونی مورد استفاده قرار گیرد.
در۲۸ مارس ۲۰۱۳ سرمایه بازار به یک میلیون دلار رسید.و این نشان میداد که بیت کوین درمیان مردم رو به اقبال هست ودر حال توسعه و رشد است.
در۲ می ۲۰۱۳از نخستین دستگاه خودپرداز بیتکوین در ساندیگو کالیفرنیا رونمایی شد.
در۲ اکتبر ۲۰۱۳پلیس FBI سایت غیرقانونی Silk Road را که تا آن زمان توانسته بود به ارزش ۳.۶ میلیون دلار بیتکوین جمعآوری کند را تعطیل کرد.
در۱۴ اکتبر ۲۰۱۳موتور جستجوگر چینی Baidu نخستین سرویس در نوع خودش بود که ارز بیتکوین را پذیرش کرد.
در۱۷ نوامبر ۲۰۱۳قیمت بیتکوین در MtGox به ۵۰۳.۱۰ دلار رسید.
در۱۹ نوامبر ۲۰۱۳بیتکوین رکورد جدیدی زد و به قیمت ۱۲۴۲ دلار رسید. همچنین در این زمان، میزان تراکنشهای انجامشده توسط بیتکوین از میزان تراکنشهای انجامشده توسط وسترن یونیون بیشتر شده بود.
در ژانویه ۲۰۱۴توسعهدهنده بازیهای ویدئویی Zynga اعلام کرد که بهصورت آزمایشی، خرید درون بازی با بیتکوین را در هفت سری از بازیهایش را ارائه میدهد. در همان ماه بود که برخی دیگر از هتلها و کازینوهای لاس وگاس اعلام کردند که بیتکوین هم پذیرش میکنند.
درجولای ۲۰۱۴کمپانیهای Newegg و Dell شروع به پذیرش بیتکوین کردند.
در دسامبر ۲۰۱۴شرکت مایکروسافت اعلام کرد که کاربران میتوانند برای خرید بازیهای Xbox و اپلیکیشنهای ویندوز، از ارز بیتکوین استفاده کنند.
درمارس ۲۰۱۵در این ماه بود که استارتآپ ۲۱ Inc اعلام کرد توانسته ۱۱۶ میلیون دلار جذب سرمایه داشته باشد که این مبلغ، بیشترین مقداری است که یک شرکت مرتبط با ارزهای دیجیتالی توانسته به دست آورد.
در آوریل ۲۰۱۶شرکت Steam هم به جمع دیگر شرکتهایی که بیتکوین پذیرش میکنند اضافه شد.
درسپتامبر ۲۰۱۶میزان دستگاههای خودپرداز بیتکوین، طی ۱۸ ماه گذشته دوبرابر شد و به ۷۷۱ دستگاه در سراسر دنیا رسید.
مارس ۲۰۱۷میزان پروژههای مرتبط با بیتکوین گیتهاب، عدد ۱۰ هزار را هم رد کرد.
درمارس ۲۰۱۷دولت ژاپن، ارز بیتکوین را بهعنوان یک ارز دولتی پذیرفت. همچنین Bidorbuy، بزرگترین بازار آنلاین آفریقای جنوبی هم امکان پرداخت با بیتکوین را هم برای فروشندگان و هم خریدارانش، فراهم کرد.
در15 دسامبر ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین به 17،900 دلار رسید.
در17 دسامبر ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین(19،783.06)رسید یعنی 5درصد قیمت دلار در 24 ساعت افزایش یافت ، از 1 ژانویه 2017 ارزش آن 1824٪ افزایش یافت و به بالاترین رقم 19،783.06 دلار رسید.
7 دسامبر 2018قیمت بیت کوین به 3،300 دلار رسید؛ کاهش قیمت برای مدت کوتاهی در زیر 3،300 دلار افت کرد که 76٪ افت نسبت به سال قبل و پایین ترین سطح 15 ماه بود.
امروز که در حال خواندن این مقاله هستید قیمت بیت کوین به دلیل عرضه و تقاضا روند صعودی و نزولی داشته است و به عقیده گروهی از فعالان این حوزه ؛بسیاری از افراد روی بیت کوین سرمایه گذاری بلند مدت انجام میدهند یا درنوسانات معامله روزانه انجام میدهند
با انتشار بیماری همه گیری (کوید 19 )در سال 2020 در سراسر دنیا این بیماری روی تمام بازارها ی سنتی ،تاثیر بسیارمنفی گذاشت اما در تاریخ 8 ژانویه 2021بیت کوین به بالاترین قیمت خود یعنی 41،973 دلار افزایش و رشد چشمگیری رسید و در طول این 12 سال توانست حدود 70 درصد از حجم بازار ارزهای دیجیتال دست پیدا کند،امروز11 ژانویه 2021 بیت کوین 33،400 دلارامریکا در حال خرید و فروش است.
بیت کوین را نمیتوان با حباب مقایسه کرد چرا که هم دوام بسیار بیشتری دارد و هم تعداد آن به صورت واقعی محدود است و از طرفی کاربرد آن روز به روز در حال افزایش است
نتیجه گیری:
بیت کوین ( bitcoin) ، یکی از انواع کریپتو کارنسیها ( cryptocurrency ) یا همان ارزهای دیجیتال بوده که به صورت غیر متمرکز در بستر شبکه بلاک چین فعالیت میکند. این ارز با محاسبات بسیار پیچیده ریاضی به صورت رمزهای دیجیتالی به دست میآید و همین امر باعث شده تا ارزش پولی داشته باشد.
غیر متمرکز بودن: غیر متمرکز بودن به این معنا است که تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نبوده و برای انجام معاملات به وسیله بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال نیازی به وجود واسطه و یا نفر سوم برای تأیید معامله نیست.
آسان بودن روند معامله: به دلیل نبود نهاد نظارتی، نداشتن قوانین سخت و پیچیده برای انجام معامله، شفافیت کامل بازار و اطلاعات آن و همچنین عدم مالکیت هیچ دولتی بر روی این بازار انجام معاملات به وسیله بیت کوین یا سایر واحدهای ارز دیجیتالی بسیار سادهتر از بازارهای واقعی است.
امنیت بالا: بیت کوین در واقع معادل فیزیکی نداشته و تنها از رمزهای دیجیتالی ساخته شده است که افراد با ارائه این رمزها میتوانند به انجام فعالیتهای خود در بازار دیجیتال بپردازند، استخراج این رمزها بسیار پیچیده و سخت است و دسترسی به کدهای آن ممکن نیست در نتیجه امکان تقلب و یا انجام معاملات تکراری در بازار ارز دیجیتال تقریباً غیر ممکن است.
ناشناس بودن هویت افراد: یکی از ویژگیهای ویژه بیت کوین ناشناس بودن هویت دو طرف معامله برای یکدیگر است که این ویژگی سبب میشود تا پیگیری افراد انجام دهنده این معاملات تقریباً غیر ممکن شود.
حمل و جا به جایی آسان: به این دلیل که بیت کوین نوعی ارز دیجیتالی است و وجود فیزیکی ندارد حمل و جا به جایی آن بسیار سادهتر از پولهای رایج در دنیای واقعی است.
عدم دریافت مالیات: از آنجا که بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتالی در حال حاضر توسط هیچ کشوری به طور کامل به رسمیت شناخته نشدهاند و دولتها هنوز نمیدانند که چگونه باید با این ارزها برخورد کنند در نتیجه این امر فعالیت در این بازار هم اکنون مشمول مالیات نشده و مکان بسیار خوبی برای انجام معاملات بزرگ است.
برگشت ناپذیری تراکنشها: از آنجایی که هویت افراد در معاملات با بیت کوین کاملاً ناشناس است در نتیجه در صورت ثبت شدن یک تراکنش دیگر امکان بازگشت و یا تغییر در آن ممکن نیست. به دلیل وجود این ویژگی توصیه میشود تا در هنگام انجام این نوع معاملات بسیار دقت نموده و از صحت و درستی اطلاعات کیف پول طرف مقابل مطمئن شوید زیرا در صورت اشتباه در انجام معامله امکان برگشت یا تغییر تراکنش وجود ندارد.